KENYATAAN AKHBAR: KAMPUNG KERANDANG TIDAK PERNAH DIIKTIRAF SEBAGAI PENEMPATAN SAH

KENYATAAN AKHBAR
19 MEI 2011
KAMPUNG KERANDANG TIDAK PERNAH DIIKTIRAF SEBAGAI PENEMPATAN SAH

 

Kerajaan Negeri Selangor tidak mempunyai apa-apa rekod yang mengiktiraf Kampung Kerandang yang terletak dalam hutan simpan Bukit Tarek di Hulu Selangor sebagai satu penempatan yang sah.

Berdasarkan taklimat oleh Pejabat Daerah Hulu Selangor kepada Dato’ Menteri Besar Tan Sri Dato Seri Abdul Khalid Ibrahim tengahari tadi, Kampung Kerandang bukan sebuah kampung yang sah serta tidak mempunyai ketua kampung dan JKKK yang diiktiraf oleh Kerajaan negeri. Perkara ini juga disahkan oleh Penghulu Mukim Batang Kali.

Dalam taklimat itu, Jabatan Hutan Negeri Selangor serta pengarah Pengurusan Tanah dan Galian juga  mengesahkan bahawa tiada kelulusan yang telah diberi oleh mana-mana jabatan kerajaan bagi membenarkan rumah atau mana-mana struktur lain dibina di kawasan seluas 1,000 hektar itu yang masih diwarta sebagai hutan simpan.

Walaupun lesen menduduki sementara (TOL) tidak boleh dikeluarkan untuk kawasan hutan simpan, ironinya Pejabat Daerah pada 2001 telah mengeluarkan lesen TOL kepada 375 keluarga untuk tanaman kontan dengan bayaran RM80 sekeluarga. Lesen TOL ini tamat pada 2004 dan tidak pernah diperbaharui.

Dato’ Menteri Besar juga telah diberitahu Kerajaan Negeri pada 2007 telah mengiktiraf kawasan tersebut sebagai tanah rizab Melayu bagi menggantikan tanah rizab Melayu di Kuala Langat yang diambil untuk pembangunan.

Perlu ditekankan di sini bahawa penggantian tanah rizab Melayu tidak melibatkan pemindahan kampung atau penduduk. Ia diganti bagi memastikan jumlah pemilikan rizab Melayu dipertahankan seperti mana termaktub dalam Kanun Tanah Negara tetapi proses pemindahan ini tidak melibatkan individu atau penggantian penempatan. Walaupun, kawasan tersebut diwarta sebagai tanah rizab Melayu, ia juga masih dikategorikan sebagai hutan simpan.

Apabila kawasan tersebut telah diwartakan sebagai Tanah Rizab Melayu,  lebih  700 orang – termasuk 375 pemegang TOL awal – telah membuat permohonan untuk hak milik tanah. Senarai penama ini telah diberi oleh pemimpin UMNO setempat ketika itu dan telah diberi kepada Pejabat Daerah dengan bayaran RM10 seorang sebagai yuran permohonan.

Bayaran dan perkhidmatan juru ukur bagi pembahagian tanah yang dipohon telah dibiayai oleh jawatankuasa pemohon namun, Kerajaan Negeri tiada maklumat jika pemohon ada membuat bayaran untuk perkhidmatan tersebut.

Setelah Jabatan Hutan membuat tinjauan terperinci ternyata hanya enam orang keluarga yang terdiri daripada peneroka asal yang melibatkan kawasan seluas 12 ekar yang masih tinggal di kampung itu. Sehingga kini tiada struktur haram diatas tanah tersebut telah diusik termasuk rumah penduduk serta madrasah yang telah disumbangkan oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Kerajaan Negeri akan menulis surat kepada LZS untuk mendapat penjelasan bagaimana madrasah boleh didirikan tanpa mendapat kelulusan yang sepatutnya. Kerajaan juga akan mendapat penjelasan daripada Unit Penyelarasan dan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri (ICU) mengapa jalan masuk boleh dibina di kawasan penempatan yang tidak sah dan dan bagaimana Tenaga Nasional Berhad (TNB) boleh membina penyambungan kabel eletrik tanpa pengiktirafan kerajaan negeri.

Kerajaan Negeri  akan mempamerkan senarai nama-nama pemegang TOL asal yang dikeluarkan pada 2001 serta nama-nama yang telah dicadangkan untuk menerima tanah TOL ini. Kita menasihatkan individu-individu yang mahu menarik diri dari menerima tanah TOL supaya berhubung terus dengan Pegawai Daerah Hulu Selangor.

“Mereka yang berhak akan diberi pertolongan oleh kerajaan Negeri. Tapi mereka yang cuba mengambil kesempatan tidak akan dilayan. Kita menyedari ada pihak yang tidak bertanggungjawab  yang cuba mengeruh keadaan tapi kerajaan negeri akan terus menyelesaikan masalah ini secara professional, telus dan bertanggungjawab,” kata Dato’ Menteri Besar.

Dikeluarkan oleh

SEKRETARIAT AKHBAR
PEJABAT DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

Advertisements

About Penerangan KEADILAN Selangor

Laman web rasmi bagi Penerangan KEADILAN Selangor.

Posted on 19/05/2011, in KENYATAAN MEDIA and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: